Impulsen beheersen

Wat is een impuls?

Een impuls is een drang om nu iets te willen doen of zeggen, omdat het je nu een fijn gevoel geeft. Soms is het goed om te doen (in het geval van sporten je armen strekken om een bal te vangen). Op andere momenten is het beter om even te wachten met je reactie. Eerst kijken en dan beslissen. En dit vraagt zelfbeheersing in handelen of reageren. Niet iedereen lukt dit, met soms vervelende gevolgen.

Zelfbeheersing

Zelfbeheersing is het uitstellen van je reactie of handeling. Synoniemen zijn impulscontrole of inhibitie. Onderdrukken van impulsen is belangrijk om gepast te kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan wachten, wisselen van taken op school, aan zoeken op internet, smartphones en tablets. Je gaat ‘even’ op zoek naar het iets. Na een poosje merk je dat je bent meegesleept door hele andere zaken en vervolgens ben je zoveel tijd verder. Sociale media maakt het je tenslotte niet gemakkelijk met beelden die steeds opduiken als je iets opzoekt. Of geluiden en andere prikkels om je heen. Gericht zoeken vraagt een sterke zelfbeheersing.

Situaties die vragen om impulscontrole

Tijdens de groei van kinderen komen steeds meer situaties aan de orde die om controle van hun impulsen vragen. Voor de leeftijd van 6-9 jaar: Je vinger opsteken in de klas. Aan tafel blijven zitten tijdens het eten. Een ruzie oplossen met woorden. Leeftijd 10-13 jaar: Enige tijd iets volhouden, zoals een boek lezen of een opdracht uitschrijven. Anderen laten uitpraten. Iets doen waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt. Doorzetten als het saai of moeilijk wordt.

Kun je impulscontrole ontwikkelen? Ja!

Impulscontrole is een vaardigheid die zich relatief snel ontwikkelt. Onder andere met de MatriXmethode kun je via hoofd opruimen zorgen voor een betere concentratie op je taken. Emoties aanpakken die je prikkelen om te reageren. Je kunt ook leren wat je waarden zijn en daardoor meer focus aanbrengen op wat voor jou belangrijk is.

Resultaat

Kinderen die zich beter kunnen concentreren op hun schoolse taken en thuis.

Lees meer over de MatriXmethode https://www.kindercoachingbetuwe.nl/kind-hulp-bieden-via-kindercoaching/matrixmethode/