Het belang van woorden

Helende en troostende woorden

Als er plotseling iets dramatisch gebeurt, kun je in een toestand terechtkomen waarin je erg vatbaar bent voor de mensen om je heen. Dat geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Woorden hebben niet alleen een uitwerking op het moment dat ze worden uitgesproken. Op momenten dat we erg open en kwetsbaar zijn, worden ze in ons geheugen geprent. Uit eigen ervaring weten we vaak nog welke woorden indringend waren op hoogte- en dieptepunten in ons leven. En dat ze veel invloed op ons hebben gehad of nog steeds hebben.

Bijdrage van woorden

We zijn ons als volwassenen niet altijd bewust van de impact van onze woorden. Want we hebben ook onze eigen emoties. Als volwassenen kunnen we met goed gekozen woorden, een goede timing en een juiste klank van de stem zoveel ondersteuning bieden aan een kind (of een andere volwassen). Dat kan bijvoorbeeld als je kind een operatie moet ondergaan of een nare situatie meemaakt. Woordkeuze, goede timing en een juiste klank van de stem kunnen bijdragen aan het genezingsproces en geldt ongeacht de aard van de gebeurtenis.

Eigen emoties

Woorden kunnen ons gemakkelijk gerust stellen of juist ongerust maken. Ze kunnen een alledaagse situatie veranderen, vreugde brengen of tranen en verdriet. Het is niet altijd zo makkelijk om de juiste woorden te kiezen, vooral als je zelf als ouder of leerkracht bent geschrokken. Je zou boos of paniekerig kunnen reageren. Dit komt het kind niet ten goede.

Eerst voor jezelf zorgen, daarna voor de ander

Pas je eigen eerste hulp toe door een paar seconden je ogen te sluiten en diep adem te halen. Laat je adem je kalmeren en sterken. Je kunt daardoor helder nadenken en weloverwogen handelen. Zorg vooral dat het kind zich veilig voelt en zich verbonden weet in plaats van alleen. De woorden die zo belangrijk zijn in deze situatie, volgen uit je hart en kunnen helend werken voor het kind!