Behoeftes invullen door ouders

Behoeftes invullen

Als ouders of verzorgers wil je zo goed mogelijk de behoeftes van je kind invullen. Dat lukt de ene keer beter dan de andere. Hoe komt dat? We hebben als volwassenen ook onze eigen onvervulde behoeftes uit onze jeugd in de eigen gezinssituatie. Heb je die verdrongen en niet verwerkt, kan dit zich manifesteren in schreeuwen, boze blik, rukken aan een kind, een tik geven, afkeuren van normale kinderactiviteiten, hoge eisen stellen aan je kind. Onbedoeld is jou vroeger schade berokkend en nu doe jij dit ook bij opvoeden van je eigen kind.

Schuldig voelen

Soms kunnen traditionele manieren in opvoeding tegenstrijdig zijn in invullen van behoeftes. Als je erachter komt dat iets wringt in de relatie met je kind, kun je je schuldig  voelen. Emotioneel niet bereikbaar zijn voor je kind is tenslotte niet wat je wilt als ouder. Schuldig voelen kan komen door een gevoel van machteloosheid en geconfronteerd worden met je eigen onverwerkte emoties. Als kind kun je deze pijn hebben verdrongen en ontkend. Maar als volwassene kun je alsnog onverwerkte emoties toelaten en doorvoelen.

Je eigen onvervulde behoeftes

Wees bewust van je eigen onvervulde behoeftes in je eigen gezinssituatie. Je kunt dus leren de verdringing stop te zetten en eigen pijn uit je jeugd te doorvoelen. Dit staat je dan niet meer in de weg om je eigen kind te beschadigen. Je verbinding herstelt en je kunt de pijn van je kind voelen en weten wat ze kwetst. Wat dit jou oplevert is dat je automatisch zorgzamer wordt voor je eigen kinderen omdat je hart je van nature het goede ingeeft.

Niemand is perfect

Volmaaktheid is onhaalbaar, maar inzicht biedt mogelijkheid om een misstap op een liefhebbende manier voor het kind af te handelen. Als coach help ik ouders om er voor hun kinderen te kunnen zijn. Contact te hebben, open te staan en te luisteren zonder oordeel. Want iedereen is uniek! Zo worden de behoeftes van ouders en kinderen vervuld met als resultaat, een leven met plezier!

Neem contact op. Kijk ook op https://www.jenniferhoogland.nl/